Geen vrouwen aan de top? Nou, bij tal van familiebedrijven wel. Ook al hebben ze zonen, vaders kiezen vaak hun dochter als opvolger. En trots dat ze zijn. Juist portretteert vijf bedrijven met dochters aan het roer.

Toen Jaap Sonnenberg nog leidinggaf aan familiebedrijf Weduwe S. Joustra & Zn. uit Sneek was prins Bernhard er eens op bezoek. In de winkel die bij de distilleerderij hoort, genoten ze van een glaasje Beerenburg, de kruidendrank waar het bedrijf om bekendstaat. ‘Meneer Sonnenberg,’ vroeg Bernhard op enig moment, ‘hebt u al een opvolger in huis?’ ‘Waarschijnlijk,’ antwoordde Sonnenberg, ‘wordt dat mijn dochter.’ ‘Dat is mooi,’ zei de prins. ‘Ik heb ook een dochter in de zaak gekregen.’

Heleen Sonnenberg zou haar vader in 2002 inderdaad opvolgen. Ze is niet de enige dochter die in de voetsporen van pa trad door de leiding van de familie-onderneming op zich te nemen. En zoals de naam van het bedrijf aangeeft: ze is ook niet de eerste vrouwelijke baas daar. He­leen is de achterachterachterkleindochter van oprichter Anjenette Joustra-Reinders. Zij begon, nadat haar man Steven Meinte Joustra ernstig ziek was geworden, in 1864 achter de wijnwinkel aan Kleinzand 32 in Sneek Beerenburg te fabriceren.

Vrouwen zijn wel vaker belangrijk voor het familiebedrijf. De geschiedenissen van schoenenfabrikant Weduwe J.P. van Bommel en tabak-, koffie- en theeproducent Weduwe J. van Nelle vertonen parallellen met die van Weduwe S. Joustra & Zn.: de weduwen namen de zaak noodgedwongen over en combineerden hun directeursrol met het moederschap.

Lees verder op elsevierjuist.nl

Doortje Briedé-Bultman